6 Kasım 2016 Pazar

Kimyanın Başlıca Uygulama Alanları

Kimyanın birçok uygulama alanı mevcuttur. MEB kitabınızda bulunanları hatırlatalım ve birkaç cümleyle yorumlayalım istedik.


  • İlaç
İlaç etken maddelerinin üretiminde, yeni maddelerin doğal veya yapay olarak üretilmesinde, üretim aşamalarında, ilaç kalite kontrolünde kimya ön plandadır. 

  • Gübre
Tarım sektörü için çok önemli olan yapay gübrelerin üretiminde, doğal gübrelerin keşfinde, gübre kullanımlarının sınırlarının belirlenmesinde kimyadan söz edilebilir. Agrokimya yani tarım kimyası ülkemiz içinde önem taşımaktadır. 

  • Petrokimya
Savaşlara neden olan petrol ürünlerinin oluşumunda ve yan ürünlerinin elde edilmesinde kimyasal yöntemlere  başvurulur.  Petrokimya endüstrisinde temel ham madde olarak petrol rafineri ürünleri ve doğal gaz kullanılmasına rağmen çok çeşitli organik maddeler üretilebilmektedir. Üretilen bu ürünler daha sonra çeşitli plastik ürünler, sentetik elyaflar, reçineler, temizlik maddeleri, boyalar, ambalaj malzemesi, ilaç, gübre, araba lastiği gibi birçok madde üretiminde ham madde olarak kullanılır. 

  • Arıtım
İnsanoğlu doğayı hem kirletirken hem de temizlemekle uğraşıyor. Ama kirletici yönü daha fazla olduğundan hastalıklarımız artıyor. Bu konuda bilim iki yüzlü madalyon olarak görülebilir. Arıtım  da zararlı olduğunu sonradan anladığımız maddelerin toplamasına uğraşmak olarak denilebilir. Suları kirlettik temizlemekle uğraşıyoruz, havayı kirlettik temizlemekle uğraşıyoruz. En güzel temizlik kirletmemektir. Ama rahat duramıyoruz ne yazık ki.

  • Boya ve Tekstil
Tekstil ürünlerinin ve boyaların oluşturulmasında kimya söz konusudur. Doğallığında da kimya vardır yapaylığında da kimya vardır. Atom varsa kimya vardır bunu unutmayalım. 

Bunlar dışında pek çok alanda uygulama mevcuttur. 

Bir sonraki yazımızda kimyanın sembolik dilini inceleriz. Sembol nedir? Neden sembollere ihtiyaç duyarız? işimize bu soruların cevaplarını düşünmekle başlayalım.

3 yorum: