5 Kasım 2016 Cumartesi

Kimyanın Disiplinleri

Kimya, yaşayan bir bilim olduğu için çok fazla inceleme alanı ve çok fazla bilgiye sahip oldu. Eskiden bilim adamları kimyacı olmasının yanında fizikçi, biyolog, eczacı, astrolog olarak çalışıyorlardı. Ancak bilim ve teknoloji çok hızlı ilerledi ve ilerlemektedir. Bu nedenle kimya da akademik anlamda alt disiplinlere ayrılmıştır. Eğer kimya bölümü okursanız ve sonrasında akademisyen olmak isterseniz kimya biliminin beş ana bilim dalına ayrıldığını görürsünüz. Artık ilgi alanıza göre bu beş ana daldan birini seçip akademisyenlik yolunda ilerleyebilirsiniz. Peki bu ana bilim dallarının isimleri nelerdir? ve kısaca neyle ilgilenirler?


  1. Analitik Kimya: Belirli bir maddenin kimyasal bileşenlerinin ya da bileşenlerden bir bölümünün niteliğinin ve niceliğinin belirlenmesini inceler. Bir yerden bilmediğiniz bir madde buldunuz. Bu maddenin ne olduğunu ve ne kadar bulunduğunu analitik kimya sayesinde öğrenebilirsiniz. 
  2. Organik Kimya: Temel olarak karbon ve hidrojen elementi içeren bileşiklerin yapısını, özelliklerini ve tepkimelerini inceler. Karbon içeren o kadar çok madde var ki 12. sınıfta bu bilim dalına giriş yapacaksınız. 
  3. Fizikokimya: Kimyasal sistemlerde fiziksel özellikleri ve enerji-iş dönüşümlerini inceleyen bir alt disiplindir. Kimyanın mühendislik bilimlerine temel oluşturmuş bölümüdür. 
  4. Anorganik kimya: Genellikle karbon içermeyen bileşiklerin özelliklerini ve kimyasal davranışlarını inceler. Örneğin metaller, ametaller, yarı metaller, mineraller ve su inorganik kimyanın çalışma alanına girer. 
  5. Biyokimya: Canlıların yapısında yer alan kimyasal maddeleri, tepkimeleri ve yaşamları boyunca devam eden kimyasal süreçleri inceler.
Aynı konu hakkında çok da farklı olmayan bir yazıya kimyaca.com dan ulaşabilirsiniz. 

Sonraki yazımızda kimyanın uygulama alanlarına kısaca değiniriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder